Spørgsmålet er blevet stillet mig en del gange den seneste tid, pga min allergi. Forståeligt nok, interesserer familie og kunder sig for mit velbefindende, og har rundt omkring set andre frisører markedsføre sig med betegnelsen ”Grøn” eller endda ”Økologisk”

Jeg har længe tænkt over om, og hvordan jeg skulle lave dette indlæg. Jeg vil nødig hænge andre ud, men samtidig rammer det min faktanørd-bevidsthed når jeg hver dag bliver mødt af velmenende opfordringer til noget som ikke findes.

I Danmark findes der ingen regler eller restriktioner for hvornår betegnelsen ”økologisk” må bruges om kosmetik/plejeprodukter.

”I Forbrugerombudsmandens vejledning om miljømæssige og etiske påstande i markedsføringen angives det, at 95% af et økologisk kosmetikprodukt (eksklusiv vand) skal stamme fra økologisk produktion, mens 20% af det totale produkt (inklusiv vand) som et vejledende udgangspunkt skal være økologisk. (Kilde: www.spt.dk)

Som et vejledende udgangspunkt.. Tyve procent af det totale produkt skal som et vejledende udgangspunkt være økologisk. Dvs at det i bund og grund er op til producenten hvor meget af indholdet der er økologisk. Så længe at der er en procentdel der er fremstillet økologisk, så kan man markedsføre produktet som økologisk. Men hvad med den resterende procentdel af indholdet?

Vi kan starte med shampoo. Der findes ikke økologisk shampoo, punktum. For det første, så er en stor del af en shampoo, vand. Vand er ikke økologisk. Dernæst så består shampoo mestendels af det man på engelsk kalder ”Surfactants” Ordet er sammensat af ”Surface – active – agent” og betyder på dansk ”Overfladeaktivt stof” dvs, det der får shampooen til at skumme. Mange surfactants er udvundet af kokosolie, som i princippet godt kan være økologisk. Men den lange proces af flere kemiske trin der er imellem kokosolie og dét produkt det ender ud med at være, fjerner alt hvad der minder om naturlig, grøn eller øko. Eksempel:

Sodium Cocoyl Isethionate. Det fremstår måske naturligt fordi det er udvundet af kokosolie, men udvindingsprocessen er ikke så simpel: Surfactant’et bliver udvundet ved at kombinere fedtsyrerne med isethionisk syre. Isethionisk syre er fremstillet ved at kombinere sodium bisulfite i en vandopløsning sammen med ethylene oxid. Ethylene oxid er et kendt kræftfremkaldende stof. Spor af ethylene oxid kan findes i produktet, sammen med sit biprodukt, det kræftfremkaldende 1,4-dioxane. Det lyder ikke særlig naturligt mere, gør det? (Kilde: ireadlabelsforyou.com)

Det er nemt at se hvordan forbrugerne (frisører og kunder) kan blive vildledt i alt dette. Vi stoler på markedsføringen, på at det der står på produktet er sandt. For at undgå at blive vildledt må der oplyses, og producenterne må afkræves svar. Frisører og deres kunder må være kritiske. Hvad betyder det, at noget markedsføres som økologisk eller grønt eller uden kemi? Shampoo har vi netop kort kigget på, men hvad med farve? Er det rimeligt at nogle frisører kalder sig økologiske? Hvad forstår kunderne mon ved at der står ”Grøn Salon” på døren?

Økologisk hårfarve findes ikke. Hvis du sætter dig i stolen i en ”økologisk frisør”, så er det mest økologiske du kommer i nærheden af derinde sandsynligvis den kaffe du får serveret. Det kan også være at koppen du får den i, er bæredygtigt fremstillet af bambus, men hårfarve er ikke i nærheden af at være økologisk. Der kan være tilsatte olier som er økologiske, men hårfarver har både brug for et stof til at åbne skællagene (ammoniak, ethanolamine o.l) og/eller pigmenter som skal udvikles og lukkes inde i håret, og/eller sidde fast i og på skællagene. Syntetiske pigmenter har navne som CI Basic Yellow 87, FD & C Blue No. 1 osv, og er skadelige både for mennesker og miljøet.

Men hvorfor skriver de det så? Der er ingen tvivl om at der findes producenter som interesserer sig for at have ”mildere” produkter end andre. Dét at der bruges økologiske eller bæredygtige eller svanemærkede ingredienser er altid et plus. Men faktum er, at hverken shampoo, styling eller hårfarve kan være økologisk. https://ireadlabelsforyou.com/organic-hair-color-buyer-beware/

Af alle mennesker hilser jeg, både personligt og fagligt, sundere og mere bæredygtige alternativer velkomne! Det gør jeg virkelig. Og det glæder mig når der tilsættes lækre olier o.l til produkterne, og eller der fjernes allergifremkaldende konserveringsmidler. Men jeg ville ønske at producenterne ikke følte at det er nødvendigt at ”sætte prikken over i’et” ved at sælge produkterne som om hele indholdet er økologisk. Frisører og kunder, se jer for og spørg ind til indholdet. Vær kritisk, rationel og objektiv. Læs ingredienslisten og spørg din frisør/leverandør – eller mig. Og tag så et overvejet og oplyst valg.